Dansmeditatie

Een machtige koning die gewend was om zijn zin te krijgen kwam bij de Zenmeester. Hij zei: leer mij Zen!

De Zenmeester glimlachte, en stelde voor om bij een kop thee verder te praten. Toen de thee klaar was, begon de Zenmeester de thee in te schenken. Hij schonk en hij schonk tot de thee over de rand van het kopje stroomde, over de tafel, en uiteindelijk zelfs op de kleding van de koning. Na een tijdje begon de koning te roepen: “Stop! U knoeit de thee overal, ziet u niet dat het kopje vol is?“

De meester stopte met schenken en glimlachte. “U bent als dit theekopje, zo vol dat er niets meer bij kan. Kom terug als het kopje leeg is. Kom terug met een lege geest.”

Door naar het lichaam te luisteren, het te volgen, te doen wat het nodig heeft, laat je energie stromen. Je ruimt op en laat los wat je niet meer nodig hebt. Hierdoor raakt jouw ‘kopje’ leeg, en krijg je weer toegang tot je natuurlijke ontspannen staat van zijn.

In deze ontspannen staat komt je oorspronkelijke gevoeligheid weer meer tot leven.
Als mens zijn we in staat om heel veel te voelen, veel meer dan we in eerste instantie doorhebben. Deze gevoeligheid is verankerd in het lijf. Dit betekent dat zodra we dagelijkse spanning -die in de weg zit – loslaten, deze gevoeligheid automatisch naar voren komt.

De effecten hiervan zijn:

  • Genieten: Het leven komt meer bij je binnen; je ervaart de dagelijkse gebeurtenissen op een intensere manier. Je geniet voller van de kleine dingen, zoals het maken van een wandeling, of een gesprek met de buurman.
  • Verbinding: Je voelt je verbonden met je omgeving: de natuur, de mensen om je heen, de materiële zaken in je huis. Het voelt alsof je er minder van afgescheiden bent.
  • Veerkracht: Als je in contact bent met je gevoelens kun je beter en sneller dingen verwerken. Je voelt beter aan hoe je in bepaalde situaties kunt reageren en zorgt hierin goed voor jezelf.

Met oefeningen uit eigentijdse dans, mindfulness en Tai Chi help ik je je lichaam weer te volgen. We luisteren naar het lijf, en onderzoeken wat het te zeggen heeft. We leren de signalen die het geeft weer begrijpen. Spanning geven we de ruimte, waardoor deze zich ontrafelt. Je kunt gaan ervaren dat het lichaam precies weet wat het kan doen om te ontspannen en welk tempo daarbij voor jou het beste werkt.

De dansmeditatie geeft je sleutels, terug naar de wijsheid en gevoeligheid van je lijf. Dit werkt door buiten de dansvloer.

Proefles

Strippenkaart

Pakket van 4 lessen: €100,- (te gebruiken binnen 6 maanden)